Rally in het kort

Klassementsproef

Een rally wordt gereden op verschillende klassementsproeven, deze klassementsproeven liggen allemaal in de buurt van elkaar en zijn dan ook niet toegankelijk voor het overige verkeer. De klassementsproef kan meerdere keren tijdens een rally verreden worden. Op de klassementsproef is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk van punt A naar punt B gaat er gelden dan ook geen snelheidslimieten. De verschillende proeven zijn vaak allemaal anders. Er zijn proeven op het industrieterrein, polderwegen maar ze kunnen bijvoorbeeld ook verreden worden in het bos. De organisatie van een rally probeert er altijd voor te zorgen dat er veel verschillende proeven in de rally zijn opgenomen zodat het uitdagend wordt voor het rallyteam. Tussen de klassementsproeven door rijdt je gewoon op de openbare weg om naar een andere klassementsproef te komen, hier moet je je dan ook gewoon aan de verkeersregels houden en de auto moet ook gewoon voor de openbare weg gekeurd zijn. Wanneer elke klassementsproef is gereden van de rally telt de organisatie alle tijden van de klassementsproeven bij elkaar op en degene die het kortst over alle klassementsproeven heeft gedaan, heeft uiteindelijk de rally gewonnen.

Teamsport

Binnen de autosport is de rallysport eigenlijk de enige sport waarbij er een equipe in de auto zit; de rijder en navigator. Het komt dus niet alleen maar op de rijder aan, het is ook erg belangrijk dat de navigator goed navigeert en dat de rijder alle ‘pace notes’ goed begrijpt zodat hij snelle tijden kan rijden. Ook zorgt de navigator ervoor dat de equipe een goede verbindingsroute rijdt. Dit alles zorgt er dus voor dat het een echte teamsport is en het niet alleen op de rijder aankomt.

Auto

Wanneer je wilt deelnemen aan een rally heb je een speciale auto nodig. Deze auto moet gekeurd zijn door de FIA (Internationale auto federatie). Ook moet hij voldoen aan het reglement van de KNAF (Nederlandse auto federatie). Verder moet de auto ook aan de verkeerswetgeving omdat de auto ook op de openbare weg komt. Elke rally wordt een auto van te voren technisch gekeurd door de KNAF. Hierbij kijken ze of hij aan alle voorschriften voldoet.