Wat doet een navigator?

Wat zegt de navigator precies tijdens het rijden op snelheid? 

Bij elke rally moet het team eerst naar de  documentcontrole, hier wordt gekeken of alles goed is zoals bijvoorbeeld de licenties. Bij de documentcontrole krijgt het team ook een routeboek. In het routeboek staat de hele route van de rally, zowel de verbindingsroutes als de klassementsproeven. Het routeboek heeft een bol-pijl systeem. Jij zelf bent de bol en de pijl is waar je heen moet. Na elke aanwijzing staat ook aangegeven hoeveel meter het naar de volgende aanwijzing is, zo kun je dus eigenlijk nooit verkeerd rijden wanneer je een tripmaster aan boord hebt, dit is een computer die aangeeft hoeveel meter je precies gereden hebt en deze kan je ook na elke aanwijzing weer op 0 zetten.

Het verkennen en het maken van Pacenotes.

Voor een rally is er altijd de gelegenheid om een klassementsproef te verkennen. Tijdens deze verkenning bekijk je hoe scherp bochten zijn en hoeveel afstand tussen de bochten zit. Dit schrijf je allemaal op een blad zodat tijdens de rally zelf de navigator deze ‘notes’ kan oplezen. Het is niet alleen belangrijk dat de bochten goed genoteerd zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan hoogte verschillen en verschillende ondergronden. Vooral in het donker zijn goede pacenotes erg belangrijk omdat je dan minder zicht heb en je toch snel over de klassementsproeven wilt gaan.

Om ervoor te zorgen dat een navigator zijn notes snel achter elkaar kan oplezen wordt er vaak gebruik gemaakt van afkortingen. Zo heb je bijvoorbeeld L1, dit betekend flauwe bocht naar links. Waneer je een R3 hebt betekend dit dat je een haakse bocht naar rechts hebt. Dit zijn een paar kleine voorbeelden van hoe pacenotes genoteerd worden en dit kan ook verschillen per team. Het is maar net waar het team zich eigen prettig bij voelt.

Het is niet altijd makkelijk om de pacenotes op te lezen, helemaal wanneer de snelheid erg hoog ligt en je bijvoorbeeld op een onverharde ondergrond rijdt. Hierin kan je je dus als navigator onderscheiden en ervoor zorgen dat de rijder zijn pacenotes op tijd en goed door krijgt.